Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα


Το ξαδερφάκι του, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι γνωστό σελέμπριτι. Με μία αφορμή έμαθα και το παραπάνω, που ουσιαστικά δεν έχει κάποια διαφορά εκτός από την ανατομική θέση. Αλλά τι τα θες, κυκλώματα.

Ο ταρσιαίος σωλήνας λοιπόν. Έδαφος τα οστά του ταρσού και οροφή ο λακιδωτός σύνδεσμος. Αν τα πράγματα στενέψουν τότε ενοχλείται το κνημιαίο νεύρο και δίνει πόνο και παραισθησία. Έχουν παρατηρηθεί όλα - πόνος προς τα πάνω, πόνος προς τα κάτω, πόνος στη διαδρομή του νεύρου και μαζί πάνε και οι παραισθησίες, από μυρμηκίαση ως μούδιασμα και αίσθημα καύσου. Έχει σημείο Tinel όταν ερεθιστεί το νεύρο, δηλαδή αναπαραγωγή των συμπτωμάτων.

Ανήκει στις παγιδευτικές νευροπάθειες. Αυτό σημαίνει ότι ή κάτι μεγαλώνει μέσα στον σωλήνα και πιέζει το νεύρο (για κατάγματα, κύστεις, οστεόφυτα και γάγγλια μιλάμε, ήρεμα), ή ότι έχουμε κάποια άλλη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει παγίδευση (εγκυμοσύνη, υποθυρεοειδισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια συνηθέστερα) ή ότι είναι (τι άλλο;) ιδιοπαθές. Ανάλογα με την αιτία ωφελείς και δεν βλάπτεις τον ασθενή.

Πληροφορίες από διάφορες πηγές και ανθρώπους, ο αγγλικός όρος είναι tarsal tunnel syndrome για όποιον θέλει να ψάξει και είναι ο υπ' αριθμόν G57.5 κρατούμενος στο ICD-10 για να είμεθα και ιν. Δισκλέυμ: δεν έχω τίποτα εναντίον της ταξινόμησης, χιουμορίζω μόνο ελαφρώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: